Zonnepanelen, hoe snel heb je ze terugverdient?

Zonnepanelen: er is veel gezegd en over geschreven. Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen om zodoende hun huis te verduurzamen, energiekosten naar beneden te brengen en de afhankelijkheid van de energiemaatschappij te beperken. Maar hoe werkt een zonnepaneel precies en hoe snel verdien je ze terug? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. Sta je op het punt om een zonnepaneel aan te schaffen, lees dan snel verder.

Hoe werken zonnepanelen?

Steeds meer Nederlanders doen hun best om het huis te verduurzamen. Ook de overheid juicht het toe. Het stelt subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van de woning. Zonnepanelen passen mooi in deze ontwikkelingen, maar hoe werken ze nu precies? Een zonnepaneel bestaat uit kleine deeltjes die silicium deeltjes worden genoemd. De zon zorgt ervoor dat deze kleine deeltjes ‘onder spanning’ komen te staan. Vervolgens ontstaat er een reactie die een fotovoltaïsche reactie wordt genoemd. Vervolgens heb je een omvormer die de opgewekte zonne-energie omzet in wisselstroom.

Zonnestelsel, Dak, Energieopwekking, Zonne Energie

Hoe snel verdien je ze terug?

Dat is een goede vraag. De verkoper van zonnepanelen laat je vast en zeker een mooi rekensommetje zien. Maar klopt dit ook echt? Voordat je besluit of je zonnepanelen wilt kopen of niet is het inderdaad belangrijk dat je het antwoord van deze vraag zo nauwkeurig mogelijk in beeld brengt. Je zult je dus wel even in de materie moeten verdiepen. Aangezien elk huis, leverancier etc. anders is, is het voor ons lastig om hier iets zinnig over te zeggen. Maar om je een voorbeeld te geven. Stel je koopt 12 zonnepanelen die je op het dak installeert. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 4.000,-. Een paneel levert 270 kWh op, dus in totaal ontvang je 3240 aan stroom. De elektriciteitsprijs is ongeveer 0,19 eurocent per kWh, dus bespaar je jaarlijks € 550,-. Het zou dus ongeveer 7 jaar duren voordat je deze besparing terugverdiend. De panelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Reken je winst maar uit.

Kantoor, Belasting, Business, Financiering, Document

Wat is een zonneschans?

Een zonneschans zijn ook zonnepanelen, maar deze zet je niet op het dak. Zoals de naam het al zegt zijn de panelen zo in elkaar gezet dat ze aflopen. Je kunt de zonneschans in principe overal neerzetten. Niet iedereen vind de zonnepanelen op het dak er mooi uit zien, dus is dit een goede oplossing. Je kunt zelf kiezen hoeveel zonnepanelen je op de zonneschans wilt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *