duurzame interieurtrends

Kan je interieur wel een make-over gebruiken? Ga aan de slag en kies voor duurzame producten. Op deze manier creëer je een fijne woning die ook nog eens goed voor het milieu én je bankrekening is. Ontdek hieronder 4 ideeën voor een ecofriendly thuis.

1. Duurzame apparaten

Bij ‘interieur’ denk je misschien als eerst aan meubels, decoratie of de vloer. Maar elektrische apparaten vallen net zo goed onder het interieur als dat hippe visgraatparket. En met duurzame apparaten valt veel te winnen. Lekt de wasmachine of koelt de koelkast niet meer? Ga op zoek naar een energiezuinig exemplaar. Door het energielabel van een apparaat goed te bekijken ontdek je of een apparaat écht zuinig is. Duurzame apparaten zijn wel wat prijziger in aanschaf, maar je bespaart hiermee veel water en energie. En dat zie je terug op de energierekening. Komt het financieel niet uit om een zuinig apparaat te kopen? Dan is witgoed leasen een goede optie. Zo heb je geen hoge aanschafkosten en kun je snel de meest duurzame apparaten gebruiken.

2. Natuurlijke meubels

In een duurzaam interieur staan meubels gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals hout, perfect. Hout is tijdloos, gaat lang mee en straalt warmte uit. Tweedehands of gerecycled hout is het meest duurzaam, want er zijn hiervoor geen nieuwe bomen gekapt. Nieuw hout is minder milieuvriendelijk, maar nog steeds een stuk duurzamer dan kunststof of nieuw. Vind je hout helemaal niks? Kies dan voor upcycled meubilair of meubels gemaakt van gerecycled materiaal.

3. Energiezuinige verlichting

Een toffe staande lamp is mooi, maar heb je weleens nagedacht over het peertje dat erin gaat? Nee? Dan is dit een goed moment. Kies liever een ledlamp dan een gloei- of spaarlamp. Ledlampen zijn namelijk veel zuiniger in gebruik. Met een ledlamp bespaar je gemiddeld 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% in vergelijking met een spaarlamp. Kies wel voor ledlampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigst. Kan het nog duurzamer? Jazeker! Open de gordijnen, trek de luxaflex omhoog en laat natuurlijk licht en met een beetje geluk ook de zon binnen. Zo hoef je geen lamp aan te doen om goed te kunnen zien. Bovendien verwarmt de zon je huis helemaal voor niks. Scheelt weer stoken!

4. Refurbished; het nieuwe nieuw

Nieuwe meubels of apparaten gemaakt van duurzame of natuurlijke materialen zijn al best ecofriendly. Maar refurbished producten zijn nog beter voor milieu. Door hiervoor te kiezen geef je bestaande spullen een tweede leven. Zo voorkom je dat er nieuw productieproces in gang wordt gezet. Een refurbished product is al eens gebruikt. Het is dus niet nieuw. Maar het is na gebruik schoongemaakt en gerepareerd waar nodig door experts. Omdat het geen gloednieuw product is betaal je minder. Hoge kwaliteit en een prettige prijs dus. Wil je het extra ecofriendly aanpakken? Kies er dan voor om refurbished producten te huren. Refurbished apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of koelkast bijvoorbeeld. Zo haal je via witgoed verhuur heel voordelig een extra duurzaam apparaat in huis van hoge kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *