Klussen op de tweede verdieping? Veiligheid staat voorop!

Stel je wilt je ramen lappen op de tweede verdieping. Of het houten kozijn van de slaapkamer kan wel een likje verf gebruiken. Wat het ook mag zijn: het is belangrijk dat je aan alle veiligheidseisen voldoet. De Nederlandse staat stelt natuurlijk regels op waar we ons aan moeten houden, maar daarbij zal je zelf ook aan een aantal voorzorgsmaatregelingen moeten nemen. Hieronder geven we een aantal tips hoe je zo veilig mogelijk te werk kan gaan.

Valgevaar

Wanneer je bezig gaat op de tweede verdieping of hoger is het belangrijk dat je het valgevaar zo laag mogelijk houdt. In Nederland is valgevaar een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. De grens ligt op 2.5 meter. Wanneer je hoger dan 2.5 meter werkt, ben je volgens de wet verplicht om extra maatregelingen te nemen. In dit geval zou je een veilige steiger, stelling of een border moeten gebruiken om de veiligheid te waarborgen. Wanneer je niet vaak op hoogte werkt, is het voordeliger deze hulpmiddelen te huren bij Themmen bijvoorbeeld. Via deze website kun je bijvoorbeeld steiger of een hoogwerker huren.  

Woningbouw, Site, Bouw, Steiger, Home, Gebouw

Handige tips

Er zijn een aantal basisregels voor mensen die op hoogte werken. Wanneer je voor een bouwbedrijf werkt, ben je op de hoogte van deze regels. Maar wanneer je voor het eerst op hoogte gaat werken is het wel zo verstandig om deze regels goed tussen je oren te knopen. Bijvoorbeeld: loop nooit achteruit. We hebben namelijk geen ogen in onze rug zitten. Verder is het belangrijk dat je je niet laat afleiden wanneer je bijvoorbeeld over een dak loopt. Gebruik bijvoorbeeld geen mobiele telefoon en praat alleen wanneer je stilstaat. Een andere goede tip is om de ondergrond te testen waar je jouw eigen gewicht plaatst. Zo kun je testen of de ondergrond sterk genoeg is voor jouw gewicht. Tot slot: maak je gebruik van ladders, neem dan de tijd.  

Bewegende, Png, Magazijn, Transparante

Klus zelf doen of uitbesteden?

Vaak is het verleidelijk om een klus zelf te doen, aangezien je hier behoorlijk wat geld mee kunt besparen. Maar dit is niet altijd even slim. Bijvoorbeeld verven of de ramen wassen op de tweede verdieping of hoger. Dit kun je bijvoorbeeld ook uitbesteden, zodat je zelf niet in gevaar komt. Het voordeel van bouwbedrijven is dat ze hier veel ervaring mee hebben waardoor fouten eenvoudiger voorkomen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *