Is jouw woning brandveilig?

Ieder jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van een brand. Niet alleen woningen worden aangetast, er vallen ook ontzettend veel gewonden en tientallen doden. Je kunt brand voorkomen door een aantal maatregelen te treffen die we in deze blog bespreken. Want want zijn eigenlijk de adviezen om jouw huis zo brandveilig mogelijk te maken? Kijk wanneer je op zoek bent naar woontrends en interieurtips ook naar eventuele brandveiligheidstips.  

Zorg voor brandwerende middelen

Om goed voorbereid te zijn op een brand is het belangrijk om niet alleen een brandblusser in huis te hebben maar ook blusdekens, rookmelders en koolmonoxidemelders. Zeker in de winter is er meer gevaar voor koolmonoxide dus zorg ervoor dat je hiervoor melders in huis hebt. Rookmelders zijn ook erg belangrijk in elk huishouden aangezien een brand al makkelijk kan ontstaan door bijvoorbeeld een brandende kaars.

Red Fire Extinguisher Beside Hose Reel Inside the Room

Kijk uit met apparatuur

Een brand kan gemakkelijk ontstaan door apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld komen door een oude elektrische deken waarvan de bedrading misschien niet meer goed is. Kijk deze dus altijd goed na en test de deken voordat je deze in bed legt. Ook door vaatwassers, wasmachines en drogers kan gemakkelijk brand ontstaan. Meestal is kortsluiting de oorzaak maar het komt ook voor dat er te veel stof in zit. Je kunt ervoor kiezen om uit voorzorg een fireblocker te plaatsen in jouw droger of wasmachine. Deze geeft een blusmiddel af wanneer er brand ontstaat. Ook stekkerdozen moet je mee oppassen. Wanneer er bijvoorbeeld te veel opladers ingeplugd worden die veel vermogen vragen, kan er kortsluiting ontstaan met brand als gevolg.

comfort, control, cooking

Wat te doen bij brand?

Wanneer je vlam in de pan hebt, is het het beste om de pan af te sluiten met het deksel en niet met water. Bij een schoorsteenbrand kun je het beste de schoorsteenklep sluiten en de vlammen doven met zand. Om een schoorsteenbrand te voorkomen is het aan te raden de schoorsteen regelmatig te laten reinigen. Bij een beginnende brand in jouw woning kun je deze het beste zelf blussen met een brandblusser. Slaat de brand snel om zich heen? Bel dan 112.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *