Wat komt er allemaal kijken bij het aanschaffen van een vlaggenmast?

Wanneer je je tuin aan het opknappen bent, mag een vlaggenmast in je tuin natuurlijk niet ontbreken. Een mast in de tuin kan soms nét het extra puntje op de ‘i’ zijn. Een mast met een provinciale wimpel of de landvlag laat zien dat je trots bent waar je vandaan komt. Maar een vlaggenmast kopen is niet zomaar iets. Er zijn vele verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is de hoogte van de mast, het type vlaggenmast en soort vlag dat je wil gaan gebruiken belangrijk. Wij geven je hieronder een aantal tips, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Natuur, Zand, De Zomer, Strand, Water, Zee, Oceaan

Welk type vlaggenmast past bij mij?

Er zijn een aantal verschillende soorten vlaggenmasten. De meest voorkomende zijn aluminium conisch, aluminium cilindrisch en een polyester conische mast. Welk type vlaggenmast bij jou past, hangt van verschillende factoren af. Hier spelen budget en afwerking een grote rol. Het verschil tussen een conische of cilindrische mast is de vorm van de mast. Een conische mast is de originele vorm van een mast. Bij een conische mast is de onderkant van de vlaggenmast dikker dan de bovenkant. De cilindrische mast wordt gezien als het goedkopere model en heeft zowel bovenin als onderin dezelfde diameter. Het verschil tussen een aluminium of polyester mast is de afwerking. Een polyester mast heeft een naad, een aluminium mast is geheel rond.

Vlag, Amerikaanse, Palm, Flagstaff, Vlaggenmast

Wat is een mooie hoogte?

Welke lengte je voor je vlaggenmast nodig hebt, hangt af van het type pand. Komt de vlaggenmast voor een woning of bedrijfspand te staan? Wanneer deze voor een bedrijfspand komt te staan, is het verstandig om een vlaggenmast één meter hoger dan het pand te bestellen. Zo valt de vlag op. Wanneer je een mast voor je woning wilt plaatsen, is het gebruikelijk om deze één meter lager dan nokhoogte van de woning te plaatsen. Is je huis acht meter hoog? Plaats dan een vlaggenmast van zeven meter. Natuurlijk mag je de mast zo hoog of laag plaatsen als je zelf wil. De hoogte hangt af van je persoonlijke voorkeur.

American flag, architecture, building

Een vlag of wimpel?

Je hebt bepaald welk type vlaggenmast je wilt en op welke hoogte deze komt te staan. Maar, wat ga je aan de vlaggenmast hangen? Een vlag of toch een wimpel? Nederland kent geen officiële regels over het uithangen van de vlag, maar er zijn wel regels voor Rijksgebouwen. Buiten officiële feestdagen mag je gerust de vlag laten hangen. Het is gebruikelijk om de vlag voordat het donker wordt weer binnen te halen. In tegenstelling tot een vlag mag een wimpel dag en nacht gehesen blijven. Een wimpel is een typisch Nederlands gebruik. Meestal hangt de wimpel van de provincie in de mast.

Meiboom, Vlag, Beieren, Beierse Vlag, Maypole Krans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *