Houtrot, wat kun je er tegen doen?

Hout is een natuurproduct waardoor het soms slecht tegen water en vocht kan. Zeker wanneer hout niet goed onderhouden is of het op plekken staat waar het eigenlijk niet hoort te staan, kan er houtrot ontstaan. Gelukkig is het mogelijk om houtrot te stoppen en het hout te herstellen, waarmee de levensduur van het hout verlengt wordt. Hieronder vind je een stappenplan voor het stoppen van houtrot. Daarbij geven we advies over welk soort hout beter bestand is tegen houtrot.

Wat is houtrot precies?

Bij houtrot is het hout aangetast door schimmels, wat vaak veroorzaakt wordt door een langdurige vochtigheid. Het ontstaat meestal op onderdorpels en hoekverbindingen. Je kunt houtrot herkennen aan de roestbruine kleur, de zachte structuur, vervorming van het verfsysteem, zwel- en krimpeffecten, inklinking en insnoering en het uitvallen van aangetaste delen. Je kunt de ernst van houtrot meten door met een botte priem in het zachte hout te prikken. Hoe verder je de priem het hout in kunt drukken, hoe grotere de schade. Ook kun je gebruik maken van een vochtmeter om de houtvochtigheid te bepalen.

Natuur, Landschappen, Forest, Romp, Silhouet

Wat zijn de oorzaken?

Zoals hierboven al kort benoemd ligt de oorzaak vaak bij langdurige houtvochtigheid. Wanneer hout voor een langere tijd vochtig is ontstaan er op een gegeven moment schimmels. Ook wanneer de temperatuur hoger ligt neemt het aantal vocht in het hout vaak terug. De schimmels hebben zuurstof nodig om in leven te blijven, dus een grote hoeveelheid aan lucht vergroot de kans op houtrot. Het probleem ligt vaak bij een foute detaillering en een slechte bescherming van het hout. Ook in een hoge luchtvochtigheid in huis kan ervoor zorgen dat hout begint te rotten. Gelukkig zijn er voldoende oplossingen voor houtrot die je hieronder leest.  

Hout, Stam, Log, Dwarsdoorsnede, Korrel, Tak

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende dingen die je tegen houtrot kunt doen. Afhankelijk van de mate waarin houtrot voorkomt zal besloten moeten worden of het hout vervangen moet worden of herstelt kan worden door een deelvervanging of reparatie. Natuurlijk spelen kosten en tijd hier een belangrijke rol bij. Wel is het belangrijk dat je houtrot direct laat aanpassen. Ben je een beetje handig dan kun je de reparatie zelf verrichten. Beschik je over twee linkerhanden dan is het wellicht beter om de reparatie van houtrot uit te besteden.

Ook de keuze voor hout speelt een belangrijke rol. Zo is het belangrijk om kwalitatief hout te kopen dat op de juiste manier bewerkt is. Op zoek naar kwalitatief hardhout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *