Hoe houd je het gazon mooi?

Heerlijk, het zomerse weer zit er weer aan te komen. In de zomermaanden wil je natuurlijk wel graag dat het gazon er mooi bij ligt. Dit betekent dat je er geen mos in hebt zitten en dat het gras een mooie groene kleur heeft. Maar waarom heeft de buurman nu altijd een mooiere tuin dan ik, horen we mensen vaak zeggen. Het kan aan kleine dingen liggen, maar daarbij moeten we ook toegeven dat het veel aan de stand van de zon ligt. Uiteindelijk heeft gras een beetje zonlicht nodig om te kunnen groeien. Wil je graag een mooi gazon? Lees dan gauw verder.

Het gazon verticuteren

Een belangrijke stap voor een mooi gazon is verticuteren. De graswortels willen ademen en groeien en daarom hebben ze frisse lucht nodig. Maar vaak wordt dit belemmerd door mos dat onder de grond is gaan zitten of door onvoldoende zand onder de bodem. Door het gazon regelmatig te verticuteren verwijder je de harde laag van mos en plantaardig afval en krijgt het gras weer de kans om lekker te ademen. Het verticuteren doe je met een machine of met een hark. Wanneer je maar een klein stukje gazon hebt, is een verticuteerhark voldoende. Het is niet raadzaam om veel geld aan een machine uit te geven zonder dat je deze veel gaat gebruiken.  

Green Grass

Gazon inzaaien

Heb je het mos verwijderd en kan het gras weer lekker ademen, dan wordt het tijd om de kale plekken van graszaad te voorzien. Wanneer je het zaad op het gras strooit heb je binnen een aantal weken weer een mooi stukje gazon. Het is raadzaam om hetzelfde soort graszaad te gebruiken als bij de aanleg. Wees zorgvuldig met de zaadjes en geef regelmatig water tijdens het ontkiemen van de zaadjes (maar niet teveel water). Na een aantal maanden kun je er ook wat mest opgooien om het allemaal wat sneller te laten groeien.  

Weide, Veld, Gras, Groene, De Natuur, Landschap

Water geven

Net als alle andere planten en levende wezens heeft ook gras voldoende water nodig om te kunnen groeien. Daarom is het belangrijk dat je een goede sproeier in huis haalt. Deze kun je bijvoorbeeld bij Wezan halen. Zorg ervoor dat je het gazon op warme dagen 1 keer per dag water geeft. Wanneer het erg warm is kun je zelfs twee keer per dag water geven. Maar gedurende koudere dagen is drie tot vier keer water per week voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *