Welke woonverzekering heb ik nodig?

Wanneer je een nieuw huis koopt dan is het zeker een goed idee om eens te bepalen of een woonverzekering noodzakelijk is. Je hebt allerlei soorten woonverzekeringen en ze zijn allemaal bedoeld voor het indekken van diverse risico’s. Wat jij nodig hebt hangt natuurlijk helemaal af van de persoonlijke situatie. In dit blogartikel nemen we de diverse soorten woonverzekeringen met je door.

Wat houdt een woonverzekering precies in?

Wanneer men het begrip woonverzekering laat vallen dan spreken we van een overkoepelende term die voor meerdere soorten verzekeringen wordt gebruikt. Velen denken dat ze gewoon één woonverzekering kunnen afsluiten om allerlei risico’s naar aanleiding van onvoorziene situaties in te dekken. Dit is echter een misverstand. Een woonverzekering kan worden aangeduid met allerlei diverse soorten verzekeringen.

De inboedelverzekering

  • Zo hebben we bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Deze kun je afsluiten wanneer je spullen in en rondom het huis wilt verzekeren. Hiermee zijn de waardevolle spullen in de woonomgeving dus verzekerd wanneer er bijvoorbeeld wordt ingebroken, of wanneer er schade ontstaat door een hevige storm.

De collectieve inboedelverzekering

  • Wanneer je in een studentenhuis woont kan het zijn dat de huisbaas een collectieve inboedelverzekering heeft afgesloten waar iedere huurder in het pand onder valt.
    Het is zeker niet onverstandig om de huisbaas hierover te informeren wanneer je in een studentenhuis woont. In dit geval hoef je dan zelf geen inboedelverzekering meer af te sluiten om je eigen waardevolle spullen te verzekeren.

De brandverzekering

  • Men sluit een brandverzekering af om de schade te verzekeren die volgt na een brand. Deze verzekering valt in de meeste gevallen onder de standaarddekking wat betreft de inboedelverzekering. Echter, soms moet deze wél los worden afgesloten bij de verzekeraar. Hier moet je je dus altijd goed over late informeren, puur om te voorkomen dat alle waardevolle spullen bij een brand straks niet gedekt zijn.

De opstalverzekering.

  • Wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten, dan zal je waarschijnlijk in geval van brandschade ook verzekerd zijn. Soms kun je echter een extra glasverzekering afsluiten. Alle ramen die licht doorlaten binnen de woning zijn in dit geval verzekerd. Zelfs wanneer je een kamer huurt als student zijnde, ook dan ben je aansprakelijk voor eventuele ruitschade.
  • Wanneer je overgaat tot de koop van een huis en vervolgens een hypotheek afsluit, dan is het nemen van een opstalverzekering meestal verplicht. Je kunt er tevens in sommige gevallen zelf voor kiezen om deze wel of niet af te sluiten. Maar het komt eigenlijk altijd wel van pas. Dit type verzekering dekt namelijk eventuele schade aan de woning zelf, en ook omliggende zaken zoals een garage en zelfs de schutting zijn in dit geval gedekt. Het is logisch dat een bank liever heeft dat je dit wel doet en dit daarom ook in sommige gevallen verplicht, aangezien het huis als onderpand voor de hypotheeklening geldt.

Welke moet ik kiezen?

Wat voor jou het beste is hangt volledig af van de persoonlijke situatie en de persoonlijke voorkeuren. Sommige verzekeringen zijn totaal overbodig, anderen komen juist goed van pas. Welke woonverzekering je ook afsluit, het is altijd verstandig om goed te vergelijken. Zo kun je heel veel geld besparen met het afsluiten van de verzekering, hier kun je weer leuke dingen van doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *