Waar moet je op letten bij het kopen van een tapkraan?

Een mooie kraan in de badkamer is belangrijker dan je denkt. Het kan de hele uitstraling van de badkamer bepalen. Ook een tapkraan is een aanwinst, omdat je daarmee met groot gemak vloeistof uit een leiding kan laten stromen. Waar moet je op letten bij het kopen van een tapkraan? Als je nieuwsgierig bent, lees dan snel verder!

Waar moet je op letten bij het kopen van een tapkraan?
Een tapkraan is mooi en praktisch. In veel badkamers wordt het gebruikt samen met een wastafelkraan, een douchekraan en soms een badkraan. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een badkraan. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

  •       Jouw budget.
  •       Bereik en hoogte van de uitloop.
  •       Het aantal gaten.
  •       Flexibiliteit
  •       De afwerking
  •       Lichtsterkte

Jouw budget
Laten we ons even verdiepen in de bovengenoemde factoren. Ten eerste moet je rekening houden met het bedrag dat je bereid bent uit te geven aan een tapkraan. Sommige mensen denken dat nieuwe badkamerkranen buitensporig duur zijn. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. De kosten van een kraan worden bepaald door de kenmerken en de afwerking. De kosten stijgen op basis van de afwerking en de extra voorzieningen. Dit geldt zowel voor standaard kranen als tapkranen.

Bereik en hoogte van de uitloop
De uitloop is het gedeelte van de kraan waar het water uitkomt. De lengte en het bereik van de uitlopen van kranen variëren sterk. Kies de stijl die jij mooi vindt. Een hoge uitloop, aan beide kanten, past misschien niet als je een plank boven de gootsteen hebt. Een uitloop met een korte reikwijdte past misschien niet in iedere gootsteen. Als je je handen wast, kan een badkraan met een beperkt bereik ervoor zorgen dat er water achter de uitloop stroomt. En dat is uiteraard niet de bedoeling!

Het aantal gaten
Als je van twee handgrepen naar één wilt gaan, moet je rekening houden met het aantal gaten in de gootsteen. De meeste gootstenen hebben drie gaten: een voor de warme handgreep, een voor de koude handgreep en een onder de uitloop. Bij sommige ééngreeps kranen wordt een afdekplaat geleverd om de extra gaten te verbergen.

Flexibiliteit
De draaibare uitloop is een ander onderscheidend kenmerk van een kraan. De uitloop op dit type kraan kan in alle richtingen worden gedraaid. Dit maakt een grotere bedieningsflexibiliteit mogelijk.

De afwerking
Let goed op de afwerking van de tapkraan, zodat je de beste kwaliteit in huis haalt. Daarbij speelt het soort materiaal een grote rol. Wij hebben veelgebruikt materiaal voor tapkranen even op een rijtje gezet:

  •       Chroom: Chroom is een wat meer reflecterend oppervlak dat past bij een moderne inrichting.
  •       Nikkel: Nikkel lijkt op chroom, maar de geborstelde afwerking geeft het een meer ingetogen en warme uitstraling.
  •       Brons: Brons is een uitstekende keuze om een oude of rustieke uitstraling met een vleugje luxe te creëren.
  •       Zwart: Zwart staat stijlvol én is tijdloos.

Lichtsterkte
Wil je graag een kraan of tapkraan aanschaffen? Je zou een aantal extra’s kunnen aanschaffen die zorgen voor een nog betere uitstraling. Zo is het mogelijk om een kraan met veel lichtsterkte aan te schaffen. Als je echt een badkamer met een fantastische uitstraling wilt, kies dan een kraan met een ingebouwd LED licht. De kleur van een LED kraan varieert op basis van de temperatuur van het water. Het licht zal blauw zijn als het water fris is. De kleur verandert in groen als de temperatuur boven de 25 graden komt. En de tint verandert in karmozijnrood als het water echt verwarmd is. Hoe bijzonder is dat!

Bewegingssensor
(Tap) kranen met bewegingssensoren komen veel voor in hotels en andere commerciële inrichtingen. Het in staat om handbewegingen te detecteren.

Tenslotte: hoe kies je de perfecte tapkraan?
De enorme keuze aan badkamerkranen is verbazingwekkend. Het kan overweldigend zijn, maar aan de andere kant is het fijn om een tapkraan te hebben die helemaal bij jouw smaak vast. Zorg er voor dat je een kraan kiest dat matcht met de stijl van jouw badkamer. En natuurlijk moet de tapkraan van sterk materiaal zijn gemaakt, zodat  het water goed stroomt door de kraan.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *