Voordelen van laminaat

De laminaatvloer is al een tijdje bezig aan een opmars in de Nederlandse huizen. De meest gekozen kleuren zijn wit of grijs laminaat. Dat is op zich niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de voordelen die het biedt. Het is makkelijk te plaatsen, het heeft een groot en divers aanbod en de vloeren kunnen goed tegen vocht.

Het is gemaakt voor langdurig gebruik, over het algemeen wordt er een garantie tot 25 jaar over gegeven. Het bestaat uit tegels of planken die middels een klik systeem in elkaar worden gezet. De delen bestaan uit verschillende lagen, waarbij de onderlaag vochtwerend is en de bovenlaag bestendig tegen krassen.

Eenvoudig plaatsbaar

In tegenstelling tot hout kan het in vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld in de badkamer, probleemloos worden toegepast. Het uiterlijk wordt er niet door aangetast. Bovendien kun je een laminaat vloer met een houten look nemen. Wat dat betreft is er van alles op de markt aanwezig. Wanneer je liever een stenen uiterlijk wilt dan is dat ook mogelijk.

Bovendien is het goedkoper dan een parket te leggen, maar het lijkt er wel op. Het verschil is niet zichtbaar. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk. Er hoeft eigenlijk alleen maar schoongemaakt te worden. Een ander groot voordeel is dat je bij verhuizing de vloer kunt meenemen. Het is relatief eenvoudig om de vloer los te klikken en mee te nemen.

Laminaatvloeren zijn in wezen zwevend, dat is een systeem waarbij er met een bestaande vloer of ondervloer wordt gewerkt. Hierdoor is het voor de laminaat vloer eenvoudig om zich aan te passen aan omstandigheden zoals temperatuur en vocht. In tegenstelling tot hout werkt het laminaat ook nauwelijks.

Nadelen

Het nadeel is dat het ten opzichte van parket wel wat harder aanvoelt en het is tevens iets kouder. Het absorbeert ook minder geluid, maar dit kan verholpen worden door bijvoorbeeld isolatieplaten als ondervloer neer te leggen. Bij beschadiging van laminaat is het bovendien lastiger om dit te verhullen, alhoewel beschadigde tegels eenvoudig vervangen kunnen worden.

 In tegenstelling tot de begindagen van het laminaat in de jaren 70, toen de vloeren nog gelijmd moesten worden, is het laminaat modern geworden. Dat komt aan de ene kant door het klik systeem dat eenvoudig te plaatsen valt en uitneembaar is.

Daarnaast zijn er hogedruk en lagedruk laminaten. Bij hogedruk wordt de bovenlaag van de vloer versterkt, waardoor het beter bestand is tegen mogelijke beschadigingen. Het zorgt ook voor een langere levensduur bij veelvuldig gebruik. Het lagedruk laminaat, dat goedkoper is, wordt dan weer toegepast bij minder gebruik, aangezien de toplaag hier dunner is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *