Tips voor je eigen vijver

Lees je in

Een vijver in de tuin met een paar mooie vissen erin klinkt leuk maar vergt wel enige kennis en kunnen om deze vijver ook mooi en gezond te houden. Lees je daarom in op verschillende fora of websites of ga naar de lokale dierenwinkel en vraag alles wat je nog niet weet. Het i natuurlijk niet de bedoeling dat er geld, tijd en moeite in een vijver wordt geïnvesteerd door uzelf of een andere en de eigenaar eigenlijk geen idee heeft hoe deze vijver en deze soort vissen onderhouden moeten worden. Natuurlijk kan er ook om de tijd een visdeskundige van een dieren- of vissen winkel langskomen maar het is natuurlijk ook leuk om zelf meer te weten over wat je in de tuin hebt zwemmen. 

Wat voor soort vissen

Als je meer weet over wat het vergt om een vijver te onderhouden en besloten is een vijver te bouwen begin je natuurlijk zoals bij de bouw of aanleg van bijna alles met de afmetingen en plek voor de vijver. Het is natuurlijk prachtig als er een gave vijverbak aan de voorkant van het huis ligt dat wanneer er gasten bij het huis aankomen dit een soort versiering aan de voorkant van het huis is. Wat voor soort vissen er in wat voor soort water kunnen zwemmen kan altijd besproken worden met iemand van een dierenwinkel of visspeciaalzaak. 

 

Iedereen heeft ook weer een andere smaak in deze situatie dus sommige mensen zullen kiezen voor wat grotere vissen zoals karpers of een steur en anderen kiezen voor de wat kleinere vooral opvallende vissen zoals goudvissen, rozetten of een zonnebaars. Uiteraard moet je ook weten welke vissen wel en niet bij elkaar kunnen zodat de ene vis niet de andere opeet.

 

Onderhoud van een vijver

Om de vissen en de planten in een vijver gezond en in leven te houden zijn er veel verschillende soorten Vijverbenodigdheden. Allereerst is het juiste voer erg belangrijk zodat de vissen in leven blijven. daarnaast is het belangrijk om het water ook gezond te houden door middel van zuiveringssystemen, ook om schimmels en infecties in het water tegen te gaan. Om bijvoorbeeld genoeg zuurstof in het water te houden zijn er speciale zuurstofplanten in het water nodig.

Als een vijver dicht bij of onder een aantal bomen ligt is het ook belangrijk om zeker in de aanloop naar de herfst en de winter goed het bladverlies uit het water en van de vijverbodem te halen zodat hier geen algen etcetera op gaan groeien en het water en de vijver gezond blijft.

Hoe meer je weet hoe leuke het is

Niet alleen om vooraf te weten wat het hebben van een vijver inhoudt is het belangrijk om je te laten informeren. Ook is het onderhouden en het hebben van een vijver nog leuker als je weet wat er allemaal in het water zich kan afspelen en zelfs om te weten waarom bijvoorbeeld bepaalde vissen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Het is altijd interessant om meer te leren over de natuur en hoe die zich gedraagt in verschillende omstandigheden zodat het onderhouden van de vijver ook leuker en makkelijker wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *