Tips voor een duurzame tuin

Het tuinseizoen staat weer voor de deur en dus zijn veel mensen volop bezig om hun tuin op te knappen. Maar zoals we allemaal weten, worden de tuinseizoenen steeds warmer. Daardoor is de aandacht voor het klimaat en duurzaamheid de afgelopen jaren flink gegroeid.

Bij de aanleg van een nieuwe tuin of het opknappen van je huidige tuin kun je een steentje bijdragen op het gebied van duurzaamheid. In dit artikel geven we hiervoor een aantal waardevolle tips.

Verwerk tweedehands tuinmaterialen in je tuin

Wanneer een tuin wordt vernieuwd, worden de gebruikte tuinmaterialen vaak onnodig weggegooid. Oké, ze zien er misschien niet zo mooi meer uit. Maar dat betekent niet dat je ze niet kunt hergebruiken.

Neem bijvoorbeeld de terrastegels. Deze kunnen worden gebruikt om nieuwe borders mee te maken. En wat te denken van die oude schutting? De planken zijn vaak nog goed genoeg om er plantenbakken van te kunnen maken.

Je kunt een zinvolle bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid door niet zomaar alle tuinmaterialen weg te gooien, maar eerst te inventariseren wat je met die materialen kunt doen. Dit gegeven inspireerde het bedrijf Aardoom hoveniers om de aanleg van circulaire tuinen als dienst aan te gaan bieden. Lees meer over circulaire tuinen van Aardoom hoveniers.

Vang regenwater op

in Nederland hebben we regelmatig te maken met regenachtige dagen. Maar al dat water dat uit de lucht komt vallen benutten we nog lang niet altijd goed genoeg. Zeker nu we in Nederland steeds vaker te maken hebben met droge periodes, is het opvangen van regenwater relevanter dan ooit.

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een regenton op de dakgoot aan te sluiten. Op die manier creëer je een watervoorraad die je kunt gebruiken om in de droge periodes de beplanting van water te voorzien.

Kies voor inheemse plantensoorten

Toegegeven, inheemse plantensoorten zijn hartstikke mooi. Maar ze kunnen ook een nadeel hebben als ze rechtstreeks uit het buitenland geïmporteerd worden. Het transport zorgt namelijk voor milieuvervuiling. Dus wil je de impact van de beplanting op het milieu beperken? Kies dan voor inheemse plantensoorten.

Hout in je tuin? Let op het FSC-keurmerk

Nederland is een land waarin hout op allerlei manieren wordt toegepast. We gebruiken het veelvuldig voor onze binnenvloeren, maar ook in de tuin wordt hout veel toegepast. Denk bijvoorbeeld aan schuttingen, vlonders, tuinhuisjes en terrasoverkappingen.

Om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog van mooie bossen kunnen genieten, is het belangrijk om alleen hout te gebruiken waarbij rekening is gehouden met verantwoord bosbeheer. Een voorbeeld van een keurmerk dat aan hout wordt meegegeven, is het FSC-keurmerk. Hierop kun je hout selecteren als je het gaat inkopen.

Tuinverlichting op zonne-energie

Door de jaren heen is onze verlichting steeds energiezuiniger geworden. Maar je kunt er inmiddels voor kiezen om de verlichting in je tuin geheel op zonne-energie te laten draaien. Op die manier is de impact op het milieu minimaal. Dat is niet alleen fijn voor de natuur, maar ook voor je energierekening.

Advies over duurzame tuinen

Zoals je hebt kunnen lezen is het creëren van een duurzame tuin geen hogere wiskunde. Waar het in feite op neerkomt, is dat je weet welke mogelijkheden er zijn om je tuin duurzaam aan te leggen. Zoals eerder aangegeven is het bedrijf Aardoom hoveniers volop bezig met het aanleggen van duurzame tuinen. Wil je ook een duurzame tuin en daarover geadviseerd worden? Neem dan zeker contact met hen op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *