Tips bij het inrichten van een woning voor ouderen

Voor het inrichten van een woning voor ouderen is het belangrijk dat alles toegankelijk is. Dit doe je door zoveel mogelijk grote kasten te gebruiken zodat er voldoende ruimte blijft voor een pad. Daarnaast waarborg je ook de veiligheid door geen gasfornuis maar een inductiekookplaat te gebruiken. Op de toilet kun je eventueel nog een valalarm installeren.

Zorg voor goede meubels die lekker zitten

Voor ouderen is het belangrijk dat zij goede meubels hebben. Zo zitten de meeste mannen graag in een relaxfauteuil. Dit komt omdat zij overdag vaak graag wat lezen en dit kan heerlijk om een relaxfauteuil. Vrouwen kiezen vaker voor een opsta stoel. Dit omdat zij het erg prettig vinden om hulp te krijgen bij het opstaan.. Met deze stoel zorg je ervoor dat de persoon wat omhoog wordt gebracht. Zo kan hij of zij makkelijker opstaan. 

Een leven lang hebben de ouderen voor ons gezorgd. Dus het minste wat wij terug kunnen doen is zorgen voor een goede woonomgeving. Ouderen willen vaak vanwege de herinneringen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit moet ook kunnen en daar kunnen we samen voor zorgen door de juiste meubels aan te schaffen.

Deel de ruimtes zo praktisch mogelijk in

Het is belangrijk om de ruimte zo praktisch mogelijk in te richten. Ouderen hebben vaak wat meer moeite met zien en het evenwicht. Zij kunnen dus ook sneller vallen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende loopruimte op het pad is. Je zou kunnen zorgen dat er veel rechte kasten in huis zijn. Hierin kun je dan alle spullen opbergen zodat je meer ruimte overhoudt voor een looppad. Ook is het handig als je een bijzettafel bij de fauteuil of bank zet. Hier kunnen ze wat makkelijker hun spullen op zetten als op een lage salontafel. Ook is het meestal wel fijn om wat kussens op de banken en stoelen te leggen. Zo kunnen ze zelf bepalen of ze deze in de rug willen. Het is belangrijk dat ze zoveel mogelijk bij de hand hebben.

Waar let je nog meer op?

Voor de ouderen is het belangrijk dat er een gestructureerde kast is. Zo weten zij alles ook makkelijk terug te vinden. Daarnaast is het ook belangrijk om zoveel mogelijk op een vaste verdieping te werken. Het moet hem of haar gemakkelijk worden gemaakt om spullen te pakken. Ook is het hebben van een kelder niet zo praktisch. Het is dan verstandiger om wat spullen in de kasten te stoppen of in de schuur. Zo voorkom je een valpartij. Ook is het handig om alles in een groter formaat te hebben. Op deze manier kunnen ze vaak een goede grip hebben op de spullen. Zorg ook dat deze spullen zo licht mogelijk zijn!

Hebben je ouders moeite met lopen, dan is het verstandig om een keer naar de thuiszorgwinkel te gaan. Hier kun je materialen zoals krukken of een scootmobiel huren of kopen. Ook is het belangrijk dat ze regelmatig op controle komen bij de huisarts. Dit zorgt ervoor dat een onderliggende ziekte hen niet zo snel treft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *