Thuis krachttraining doen? Lees deze tips

Dit jaar is de interesse in thuis krachttraining doen enorm toegenomen. Mensen sporten op dit moment immers liever thuis om het risico op besmetting met COVID-19 zoveel mogelijk te beperken. Als je één van deze mensen bent, lees dan hieronder de tips die een krachttraining thuis makkelijker maken.

Train alle spieren tijdens een krachttraining thuis

In de sportschool krijg je begeleiding en wordt je gemotiveerd om goed te trainen, maar thuis is het een ander verhaal. Niemand spreekt je er thuis bijvoorbeeld op aan dat je een aantal oefeningen hebt overgeslagen of maar half hebt gedaan. Als gevolg hiervan zie je dat sommige mensen het laten bij het trainen van hun favoriete spiergroep, bijvoorbeeld de borst, armen of buikspieren. In het beste geval duurt het hierdoor stukken langer om je fitness doelen te bereiken en in het slechtste geval kun je pijnlijke blessures oplopen omdat je spieren niet meer met elkaar in balans zijn. Train daarom al je spieren als je thuis een krachttraining gaat doen.

Gebruik een schema voor je training

Je hele lichaam trainen thuis is belangrijk, maar regelmaat ook. De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je regelmatig traint (en goed ook) is het gebruiken van een schema. Een goed schema vertelt je namelijk precies hoe vaak je moet trainen elke week, welke oefeningen je moet doen en hoe vaak je ze moet doen. Een ander voordeel van een schema voor krachttraining thuis gebruiken is dat er al voor je is nagedacht over welke soorten bewegingen je doet: buigen, draaien, duwen, trekken, etc.

Geef jezelf de tijd

Niemand wordt een Arnold Schwarzenegger of Rambo na één training. Begin klein: train eerst met lichte gewichten, neem een rustdag of twee na elke training en neem de tijd om een oefening te leren kennen. Thuis krachttraining doen is namelijk geen sprint maar een marathon. Sterker nog: je doel bereiken gaat om meer dan alleen trainen. Stel je wilt bijvoorbeeld een sixpack krijgen. In dat geval moet je niet alleen je buikspieren trainen met behulp van een krachttraining schema, maar ook je vetpercentage verlagen door beter en minder te eten. Krachttraining is dus eerder een levensstijl dan een tak van sport en je levensstijl veranderen doe je niet even. Wees daarom geduldig en geef jezelf de tijd om te wennen aan je training.

Thuis krachttraining doen gaat om prioriteiten stellen

Niet iedereen reageert hetzelfde op het doen van een bepaalde oefening. De één heeft bijvoorbeeld van nature minder sterke schouders, terwijl de ander een behoorlijk sterke rug heeft zonder training. Na verloop van tijd ga je vanzelf merken wat je sterke en zwakke plekken zijn en hier wil je je training op aanpassen. Heb je bijvoorbeeld zwakkere benen dan verdient deze spiergroep meer prioriteit en kun je het beste een extra oefening toevoegen aan je schema. Als het goed is wordt je manier van trainen dus steeds meer op jouw persoonlijke situatie afgestemd.

 

Tot zover de tips voor je volgende krachttraining thuis. Succes!

 Gratis stockfoto met binnen, binnenshuis, donker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *