Nieuwbouw vs bestaande bouw – Wat is beter?

Op de vraag nieuwbouw vs bestaande bouw, wat is beter, kunnen meerdere antwoorden gegeven worden. Het belangrijkste is dat je kiest wat het beste bij jouw wensen aansluit. Twijfel je tussen deze twee type huizen, dan kun je verschillende voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw opschrijven om zo makkelijker een besluit voor jezelf te kunnen nemen. Dit is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is namelijk zo dat de een liever bestaande bouw heeft en de andere juist weer nieuwbouw wil. 

Nieuwbouw

Een groot voordeel van nieuwbouw is dat je zelf heel veel kunt bepalen als het op de bouw van het huis aankomt. Je bent de eerste eigenaar en hebt inspraak hoe je huis afgebouwd wordt. Dit is dan bijvoorbeeld hoe je de keuken of badkamer wilt, of als je een extra buitenkraan wilt of heerlijke vloerverwarming. Je kunt verschillende dingen kiezen en meestal heeft de aannemer hier een lijst voor. Een andere goede reden om voor nieuwbouw te kiezen, is dat deze huizen minimaal een energielabel van A-klasse hebben. Deze huizen zijn dus erg zuinig, waardoor jij geld bespaart en ze zijn daarnaast ook beter voor het milieu. Bekijk hier meteen de nieuwbouw Purmerend mocht dit een regio zijn waar je graag wilt wonen. 

Bestaande bouw

Als je naar de voordelen van bestaande bouw kijkt, dan is vooral het aanbod een groot pluspunt. Er is zoveel te vinden dat er altijd wel wat tussen zit dat jij mooi vindt. Ook hebben dit type woningen veel meer karakter dan nieuwbouwhuizen. Tevens zal bestaande bouw makkelijk binnen een budget passen. De kosten koper zijn misschien wel hoger, maar je hoeft geen bouwrente of meerwerk te betalen zoals bij nieuwbouwwoningen wel het geval is. Je kunt daarnaast al snel naar een bestaand huis verhuizen aangezien deze al af is. 

Nadelen

Als we de nadelen van beide type woningen bekijken dan is een nadeel van nieuwbouw dat je er nog wel even geduld voor moet hebben. De woning is nog niet af. De prijzen zijn vaak ook hoog omdat er veel vraag is en het aanbod gering. Het kan ook zijn dat er sprake is van loting bij een nieuwbouwproject. De nadelen van bestaande bouw zijn dan veel een lager energielabel, waardoor je dus qua energiekosten meer moet betalen. Ook zal je onderhoudskosten krijgen voor achterstallig onderhoud. Daarnaast brengt het verbouwen van een koophuis ook extra kosten met zich mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *