Najaar: tuin onderhouden 

De zomer is inmiddels al voorbij, al kunnen we sporadisch nog genieten van een aantal zonnige dagen hier en daar. Toch moeten we wel weer wennen aan de koudere temperaturen in het najaar en dit betekent ook dat we de tuin weer onder handen moeten nemen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je je tuin helemaal klaar kunt maken voor de herfst!

Snoeien


Het najaar is een mooie tijd om bomen en heggen te snoeien, want dan zorg je dat ze goed verder kunnen groeien en bloeien. Ook als je de heg bijvoorbeeld in een bepaalde vorm wil snoeien, dan is de herfst de perfecte tijd om dit te doen.

Maaien


Heb je een groot gazon? Dan moet je ook niet vergeten om het gras in het najaar te maaien. Je zult namelijk merken dat je tuin flink opknapt en daarnaast wordt het in het daaropvolgende voorjaar een stuk makkelijker om de tuin netjes te houden. Gebruik een motormaaier als je niet zoveel lichamelijke inspanning wil verrichten. Zeker als je een grote tuin hebt!

Planten


Heb je tuinplanten die een beetje dood zijn gegaan tijdens de zomer? Vervang deze dan door nieuwe plantjes. Gebruik deze tijd ook om planten te verplaatsen naar een nieuwe plek, mocht je dit van plan zijn. De grond is namelijk nog niet veel afgekoeld, maar wel vochtig genoeg waardoor de wortels zich goed kunnen hechten en ontwikkelen. Daardoor zullen deze plantjes in het voorjaar ook beter groeien!

Borders


Nu de bladeren van de boom vallen, is het ook een goed moment om onkruid te verwijderen. De grond moet je daarna wel aanvullen en bemesten. Maak de borders compleet met een mix van voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en nazomerbloeiers, zodat je het hele jaar door geniet van een stukje groen. 

Bollen


Vanaf eind september kun je voorjaarsbloeiers planten, zodat je in de lente van het volgende jaar er op tijd bij bent. Wil je graag weten hoe diep je de bol moet poten? Houd dan de volgende vuistregel aan: twee tot drie keer de hoogte van de bol. Is de bol bijvoorbeeld 4 centimeter, dan plaats je deze met een diepte van 8-12 cm in de grond. 

Tuinafval


Heb je een berg tuinafval? Kijk dan eerst eens goed of je hier nog mooie bladeren, takken of bloemen tussen hebt liggen. Hier kun je namelijk een herfstkrans van maken! Zo haal je de herfst in huis. Ook is het leuk om een herfstboeket te maken en bijvoorbeeld cadeau te doen aan iemand. En als je jonge kinderen hebt, dan kun je gezellig een middagje knutselen met de blaadjes en takjes en er een fraai kunstwerkje van maken.

Sierplanten, Pot, Herfst Tuin, Bank, Stemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *