GOEDE BRANDPREVENTIE REDT LEVENS

Niemand zit erop te wachten, een verwoestende woningbrand. Brand kan flinke schade aanrichten aan een woning en bezittingen. Daarnaast kunnen er ook mensen gewond raken of zelfs overleiden als gevolg van woningbrand. Door hier eens over na te denken wordt direct duidelijk hoe belangrijk het is om preventieve maatregelen te nemen tegen brand in huis. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen te nemen die het huis een stuk veiliger maken op gebied van brandveiligheid.

Brandblussers in huis halen

Het is niet verplicht om brandblussers in huis te hebben, maar wel erg aan te bevelen. In een vroeg stadium van brand kan een brandblussers namelijk ontzettend veel schade voorkomen. Een kleine brand blussen is prima te doen met een schuimblusser. Als je niet in kunt grijpen maar moet wachten op de brandweer kan de brand zich ver ontwikkelen, wat enorme schade tot gevolg heeft. Het is verstandig om op iedere verdieping een brandblusser binnen handbereik te hebben. Snel in kunnen grijpen kan namelijk het verschil maken geval van brand. Let wel op, als een brand te snel ontwikkelt en daarom al te groot is kan een brandblusser deze niet meer blussen. Dan is het zaak om zo snel mogelijk iedereen in veiligheid te brengen en de brandweer in te schakelen.

Rookmelders ophangen

Een brand snel kunnen blussen met een brandblusser kan dus veel schade voorkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat je snel kunt reageren wanneer een brand ontstaat? Juist, door rookmelders op te hangen! Rookmelders slaan in een vroeg stadium alarm waardoor er op de juiste manier gereageerd kan worden op een brand. Stel je eens voor dat er een brand uitbreekt in de garage terwijl u op de bovenverdieping bent. Voordat je de brand ontdekt is het vaak al te laat om zelf in te kunnen grijpen. De rookmelders zorgt ervoor dat een brand snel ontdekt wordt. Om er zeker van de zijn dat het alarm door het hele huis te horen is kan er gekozen worden voor koppelbare rookmelders. Deze rookmelders zijn met elkaar verbonden. Als één rookmelder afgaat, zullen de andere rookmelders in huis ook alarm slaan waardoor het alarm in het hele huis hoorbaar is.

Voorkomen van brand is beter dan genezen

Inmiddels zijn twee belangrijke maatregelen besproken. Toch is voorkomen van brand natuurlijk altijd nog beter dan genezen. Houd je daarom aan de basisregels op gebied van brandpreventie.

  • Laat elektrische apparaten niet onnodig aanstaan
  • Laat geen kaarsen branden in ruimtes waar geen mensen aanwezig zijn
  • Blijf tijdens het koken altijd in de buurt van het gasfornuis
  • Zorg voor tijdig onderhoud aan haarden, CV ketels en dergelijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *