Creatieve eigen gemaakte wandkast

Creatieve eigen gemaakte wandkast

Als er één ding is wat ik heerlijk vind om te doen in mijn weekend is het wel mijn huis decoreren. Woontrends veranderen tegenwoordig net als kleding elk seizoen. In de zomer kan je namelijk echt niet dezelfde inrichting hebben als in de winter. Tenslotte kan het in Nederland in de winter ijskoud zijn en in de zomer bloedheet en daar hoort dus ook een andere inrichting bij.

Omdat je in feite elke zes maanden een andere inboedel of decoraties nodig hebt kan dit behoorlijke kosten met zich meebrengen. De beste manier om geld te besparen en om een originele leuke inrichting te krijgen is door zelf te gaan klussen. Met een beetje creativiteit en het internet kan je al die decoraties uit de woonwinkels best zelf maken.

Wat al een tijdje in is en vermoedelijk nog wel een tijdje populair zal blijven zijn de wandplanken. Openheid geeft een ruimtelijk gevoel en daarom zijn dichte kasten uit den boze. Je hebt ze vast wel vaker gezien bij vrienden en familie en daarom zal ik in een paar stappen uitleggen hoe je zo’n wandkast maakt.

De eerste twee ingrediënten die we nodig hebben zijn een creatieveling en een klusser. Je hoeft geen klusser baan te hebben om dit voor elkaar te krijgen. Een beetje schuren, timmeren en boren kan iedereen.

Meet eerst de wand op waar je de kast tegen de muur aan wilt plaatsen. Het is wel handig als de planken die je gaat kopen ook daadwerkelijk passen. Je hoeft natuurlijk niet de hele muur te gebruiken, maar bepaal voor jezelf hoe groot de kast moet worden en hoeveel vakken je wilt maken.

Wanneer je weet hoeveel hout je nodig hebt kan je naar de winkel gaan. Hier kan je volledig je eigen creativiteit in kwijt, maar vraag wel even in de winkel welk hout sterk genoeg is. De dikte van de plank is aan te raden op negen cm. Dit geeft een stoere robuuste uitstraling en is gegarandeerd sterk genoeg mits je geen olifant in de kast wilt plaatsen.

Afhankelijk van jouw smaak moet je lak of verf kopen om de kast een mooie uitstraling te geven. Bovendien zorgt lak ervoor dat de kast ook mooi blijft.

Bedenk nu hoe je de vakken wilt verdelen en bereken hoe lang alle planken moeten zijn. Je kan nu de planken in optimale lengte zagen. Vervolgens kan je de planken lakken of verven. Door een gat in de muur te boren kan je door middel van slagpluggen de planken aan de muren bevestigen. Zo zie je geen koppelstukken en is alles netjes weggewerkt. Gebruik liever te veel slagpluggen dan te weinig, want je wilt niet dat al je decoraties samen je kast naar beneden storten. Met houtlijm kan je de houten stukken aan elkaar bevestigen voor extra stevigheid.

Je bent er even wat tijd aan kwijt, maar dan heb je ook wel je zelfgemaakte unieke wandkast. Bovendien is het op maat laten maken van een kast een stuk duurder dan het zelf maken en vergeet vooral de zelfvoldoening niet die deze klus met zich meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *