Brand in de keuken voorkomen

Helaas komen er nog steeds vaak verhalen op het nieuws over woningbranden en gasexplosies. Dat is zonde, want heel veel branden hadden voorkomen kunnen worden. Woningbranden ontstaan erg vaak in de keuken, vooral bij huishoudens met een gasstel. Tijdens het koken met open vuur kan er natuurlijk veel mis gaan, zoals een vlam die in de pan slaat. Wanneer deze niet op tijd wordt gedoofd kan het vuur snel uitslaan met een grote brand tot gevolg. Wat overigens ook veel branden veroorzaakt zijn objecten zoals pannenlappen die te dicht bij het vuur liggen en vlam vatten.

Wat te doen bij een vlam in de pan

Ten eerste is het van groot belang dat je de rust bewaart. In complete paniek wegrennen lost natuurlijk niets op aangezien de vlam gedoofd moet worden. Het doven van een vlam in de pan kan vaak vrij eenvoudig door de zuurstof te onttrekken, bijvoorbeeld door een deksel op de pan te doen. Zonder zuurstof heeft vuur geen kans om zich te ontwikkelen.

Daarnaast zijn er verschillende brandpreventie artikelen, zoals een blusdeken. Het advies is om altijd een blusdeken in of nabij de keuken te hebben. Blusdekens onttrekken de zuurstof, waardoor de vlam dooft.

Het allerlaatste wat je moet doen bij een vlam in de pan is het proberen te doven met water. Veelal brandt de olie in de pan, welke zich juist verder ontwikkelt door water toe te voegen.

Houd de oven schoon

Je zou niet zeggen dat goed schoonmaken kan helpen bij het voorkomen van woningbranden, maar dit is zeker wel zo. Zeker in de keuken, waar vetresten vaker te vinden zijn dan in andere kamers, is het van belang dat er regelmatig wordt gepoetst.

In de oven kunnen vetresten of etensresten aanwezig zijn welke op hoge temperatuur komen wanneer de oven aan staat. Vet in combinatie met voedselresten biedt een perfecte brandstof, gecombineerd met een hoge temperatuur.

Snel detecteren

Om een brand snel te detecteren is het aan te raden om een rookmelder op te hangen nabij de keuken. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een hittemelder.

Voor extra brandveiligheid is het aan te raden om een gasmelder te installeren, deze detecteert het gas voordat je het zelf door hebt. In de keuken kan dit helpen wanneer je het gas vergeten bent uit te zetten.

 

Gratis foto's van Vlam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *