sleutels huis

5x Tips wanneer je op jezelf gaat wonen

Ben je binnenkort van plan het huis uit te gaan? Dan komt er veel op je af. Ten eerste al de keuze in wat voor situatie je wilt gaan wonen. Heb je een kamer in een studentenhuis of heb je misschien wel een klein paleisje voor jezelf weten te regelen? Waar je ook terecht komt, er zijn genoeg zaken om mee rekening te houden. Denk aan je uitzet en verschillende verzekeringen zoals een inboedelverzekering. Benieuwd naar de zaken die echt niet op je lijstje mogen ontbreken? Lees dan vooral even verder want wij hebben hier de vijf tips voor je op een rijtje gezet.

Uitzet

Een van de belangrijkste onderdelen van het op jezelf gaan is toch wel je uitzet. Want of je nou naar een kamer huurt of een studio voor jezelf, je hebt nou eenmaal meubels nodig. Daarnaast zijn bepaalde meubels ook echt wel essentieel om normaal te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan een bed of bestek en borden om van te eten. Waar de een vanaf een vroege leeftijd begint met het verzamelen van de uitzet, koopt de ander het liever op het moment dat hij of zij het echt nodig heeft. Daarnaast zijn er in je omgeving vast nog wel vrienden en familie die wellicht van wat spullen af willen. Een mooie gelegenheid om op een relatief makkelijke manier aan je uitzet te komen. Ook is Marktplaats een ware schat en zijn er genoeg groepen op social media waar je met een beetje geluk zelfs gratis spullen op kunt halen.

Verzekeringen

Een ander ding om rekening mee te houden zijn de verzekeringen die erbij komen kijken. Hiervoor heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig om al je spullen in je nieuwe kamer of woning te beschermen tegen schade door bijvoorbeeld brand of water en diefstal. Bij een huur woning hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan schade van glas of fundering van je huis. Dit wordt als het goed is gedekt door je huurbaas. Daarnaast is het ook handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hierbij gaat het om schade je per ongeluk aanricht aan spullen van anderen. Denk aan een glas rode wijn dat over de bank valt.

Kosten

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen komen er veel nieuwe kosten op je af. Denk aan wekelijkse boodschappen, de verzekeringen zoals eerder genoemd maar ook zaken als je mobiele telefoon. Het is handig om hier vooraf al een inschatting van te maken wat je maandelijkse lasten zullen zijn en wat je vervolgens overhoud om te besteden aan leuke zaken en je kunt sparen. Een manier om hier overzicht op te houden is om gebruik te maken van een soort kasboekje of een app waarin je je structurele uitgavens kunt bijhouden.

Adreswijziging

Je denkt er misschien niet gelijk aan wanneer je voor het eerst uit huis gaat, maar ook het doorgeven van je adreswijziging is een belangrijke. Denk aan het doorsturen van post, wat normaliter naar je ouderlijk huis zou gaan. Hiervoor dien je je nieuwe adres aan te melden bij de gemeente. Doe dit uiterlijk vijf dagen na je verhuizing. Deze wijziging wordt ook automatisch doorgegeven bij de belastingdienst. Vergeet ook niet de wijziging door te geven bij andere instanties die je post versturen of als je bijvoorbeeld nog een abonnement hebt op een tijdschrift.

Toeslagen

Last but zeker not least: toeslagen. Wanneer je gaat wonen in een zelfstandige woning, kan je soms recht hebben op huurtoeslag. Dit is wel afhankelijk van een aantal zaken, zoals de hoogte van je inkomen en je leeftijd. Ditzelfde geldt voor huurtoeslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *