3 tips om je tuin te onderhouden in de winter! 

In de winter hoef je niet veel te doen qua tuinonderhoud, al zijn er wel een aantal klusjes die je beter kunt doen om de tuin winterklaar te maken. In de rest van het jaar profiteer je dan van een goed onderhouden tuin! In dit artikel delen we daarom een aantal tips hoe je jouw tuin in de winter aanpakt!

  1. Snoei voordat het gaat vriezen


In de winter besteed je extra aandacht aan de verzorging van bomen, omdat de meeste bomen en struiken in een soort winterslaap verkeren. De sapstroom staat dan stil, waardoor je beter kunt zien welke kale takken je weg moet snoeien. Houd echter wel rekening met de weersvoorspellingen van de komende week, want bomen zijn een stuk zwakker op de plekken waar net gesnoeid is. Als er vervolgens vorst optreedt, dan kan dit de boom flink beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je de boom na het snoeien de tijd geeft om te herstellen, zodat de “wond” (waar gesnoeid is) kan genezen. Twijfel je over de aanpak, of wil je gewoon zeker weten dat het snoeien goed gaat? Schakel dan eventueel de hulp in van een hovenier. Hij of zij bekijkt jouw tuin en kan je van goed persoonlijk advies voorzien en/of de klus zelf uitvoeren. 

  1. Bescherm de planten


Sommige planten zijn beter opgewassen tegen de kou dan andere. Verder maakt het ook uit waar de planten in de tuin staan. Planten in een pot zijn gevoeliger voor kou dan planten die beschut ergens in de grond staan. Daarom moet je potplanten in de winter naar binnen halen of verpotten naar de grond. Treed er flinke vorst op ’s nachts? Dan is het aan te raden om de planten van bescherming te voorzien en ze in te wikkelen met stro, afgevallen bladeren of een vliesdoek. Hoge planten bescherm je tegen de harde wind door er een windscherm voor te plaatsen. Dit maak je bijvoorbeeld met bamboestokken, jute of rieten matjes. Houd er alleen rekening mee dat de plant zelf nog wel genoeg zuurstof en zonlicht krijgt.

  1. Gazon gezond


Gras blijft groeien tot de temperatuur van ongeveer 5 tot 6 graden. Is het warmer dan dat, dan moet je het gazon gewoon blijven maaien. Let er alleen wel op dat je het gras ’s winters niet te kort maait, want het gras groeit dan wat minder hard en anders wordt de grasmat te kaal. Daarnaast moet je afgevallen bladeren van het gazon verwijderen, want deze kunnen het gras verkleuren en daaronder kan schimmel ontstaan. Heb je last van mos? Dan moet je in december kalk strooien om dit tegen te gaan. Heeft het gevroren, dan kan je het beste niet op het gras lopen, want daarmee beschadig je de grassprieten. Tenslotte is het goed als je een drainagesysteem in je gazon aanlegt, want dan loopt het water makkelijker weg en zal de boel minder snel bevriezen!

Ijs, Eiskristalle, De Winter, Gras, Frost, Koud, Icy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *