Wat kun je doen tegen kramp?

Bij het leveren van een zware inspanningen van bepaalde spiergroepen kan het overkomen dat je last krijgt van kramp. Bijna iedereen krijgt wel eens met spierkramp te maken. Het kan soms in je spieren schieten tijdens een intensieve inspanning, maar het kan ook in je slaap gebeuren. Bij kramp is het werk tussen de cellen in je spieren en vezels niet goed verdeeld. 

Het is belangrijk dat deze niet tegelijkertijd actief zijn om kramp te voorkomen. Dit werk van de cellen en vezels wisselt elkaar in hoog tempo af om de spieren te doen samentrekken en signalen te laten sturen naar je hersenen. Als dit fout gaat zullen de spiervezels plotseling tegelijkertijd samentrekken wat kramp veroorzaakt.

Het ontstaan van kramp 

Je kunt kramp op verschillende plekken krijgen. Zo kun je in principe last krijgen van kramp in alle spieren in je lichaam, maar zul je de grootste kans hebben om kramp in je benen, voeten, handen en kaak. Er zijn een hoop verschillende manieren waarop kramp kan ontstaan, echter is het nog niet precies duidelijk wat de oorzaak is van kramp. Er zijn verschillende momenten waarop je last kunt krijgen van kramp in een grote variatie aan situaties. Het is daarom beter om de kramp te voorkomen dan achteraf te kijken wat je er aan kunt doen. Dit zal jammer genoeg niet altijd mogelijk zijn. Daarom is het goed om te weten wat te doen tegen kramp.

Wat te doen tegen het hebben van kramp?

Wanneer je last hebt van kramp zullen je spieren dus zonder dat je hersenen dit bedoelen samentrekken. Deze kramp is vaak een pijnlijk en naar gevoel om te ervaren. Je zult waarschijnlijk last hebben met het bewegen van de spieren in deze omgeving, maar zult geen last hebben van zwellingen of een bloeduitstorting. Het is het beste om de verkrampte spieren zo lang mogelijk te maken om het trekken tegen te gaan. Dit kun je doen door de spier te strekken. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je spiervezels zich gaan ontspannen, in plaat van dat de vezels allemaal tegelijk aan de spier trekken.  De kramp kan echter nog wel even aanhouden tijdens het strekken. Nadat de spiervezels weer gaan ontspannen zullen ze ook weer op een normale manier gaan aanspannen. 

Producten die helpen bij kramp

Je kunt kramp vaak zelf tegengaan, maar ook hulp aan anderen vragen. Als je vaker last hebt van kramp, kun je ook bepaalde zalfjes en producten gebruiken om de kramp te voorkomen. Zo kun je onder andere gebruik maken van een warmte spray of koude spray die ervoor zorgt dat je spieren zich ontspannen of juist aantrekken. Daarnaast helpt een massage van tijd tot tijd om de spier goed te laten ontspannen. Zo heeft de warmte van een spray of een bad een goede invloed op de spier die last heeft gehad van kramp. Om de kramp te voorkomen, is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en daarnaast je spieren goed onderhoudt. Door genoeg te bewegen zal de doorstroming van je bloed in je lichaam namelijk een stuk beter zijn wat de kans op kramp verkleint. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *